QUE FER EN CAS DE PERDUA/TROBAMENT D'UNA MASCOTA

QUE FER EN CAS DE PERDUA/TROBAMENT D'UNA MASCOTA

Davant d’una situació com aquesta és normal que ens posem nerviosos i no sapiguem com reaccionar, però el primer pas és tranquil·litzar-nos per poder pensar i actuar amb claredat.

Primer de tot em de fer un vol pels voltants de la zona on s’ha produït la pèrdua, preguntant a les persones que ens trobem. Si és tracta d’una lloc proper a casa, on habitualment fem passejos amb ell refer el camí fins a casa, ja que hi han gossos que al sentir-se  perduts en un lloc conegut poden tornar cap a casa sols.

En cas de no localitzar-lo els passos correctes a seguir serien els següents:

  • Comunicar a l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Catalunya (AIAC Tel. 93 418 92 94)), la pèrdua. Quan truqueu ús demanaran el número de xip o les dades del propietari.
  • Avisar al vostre veterinari així com als veterinaris de la zona on s’ha perdut.
  • Anar a la policia del municipi on s’ha extraviat per comunicar la pèrdua, per tal que tinguin les vostres dades i per informar-nos si han rebut alguna comunicat de trobament.
  • Posar-vos en contacte amb protectores per si els ha arribat algun gos de les característiques de la vostra mascota.
  • Utilitzar les xarxes socials com a medi de divulgació amb una imatge de la nostra mascota, amb tots els detalls que ens semblin importants (mascle/femella, esterilitzat o no, color del collar o arnés, taques o trets característics.....) així com informació de la zona per on s’ha extraviat.

Si finalment localitzeu la vostra mascota, els veterinaris on heu penjat cartells o heu informat de la pèrdua us agrairan comuniqueu el trobament.

QUE FER SI ENS TROBEM UN GOS/GAT

A vegades ens trobem algun gos sol pel carrer, això no sempre és sinònim de gos abandonat o perdut, sinó que simplement el gos s’ha escapolit de casa buscant femella o al propietari se li ha escapat durant el passeig. En el cas dels gats, són molts els que viuen en cases o plantes baixes i tenen accés lliure al carrer. En qualsevol dels casos, no sempre que veiem un animal sol pel carrer hem d’agafar-lo ja que aquest animal pot no estar perdut i si no està identificat com cal les probabilitats que el seu propietari el trobi es compliquen. Per això és millor observar primer a l’animal abans d’agafar-lo, per assegurar-nos si realment està perdut.

Si finalment decidim agafar-lo, ja sigui perquè porta temps donant voltes pel carrer o perquè està en una zona on pot provocar un accident, el passos adients a seguir són els següents:

  • Comprovar si l’animal es portador d’alguna xapa identificativa on figuri algun telèfon de contacte.
  • Anar al veterinari més proper per comprovar si està xipat.
  • En cas de que l’animal no portés cap tipus d’identificació l’hauríem de portar a la policia del municipi on l’hem trobat, on es comprovarà si hi ha alguna denuncia de pèrdua. També és convenient anar als veterinaris de tota la zona o enviar un mail comunicant amb una petita descripció que heu trobat una mascota.

Quan porteu l’animal a la policia ells es fan càrrec, si el propietari no apareix, de posar-se en contacte amb les protectores per a la seva recollida fins que el propietari aparegui.

Un animal recollit al carrer sense cap tipus d’identificació que es portat a un centre d’acollida, normalment passa un període de 20 dies abans que aquest animal pugui sortir en adopció, donant així un temps prudencial a que el propietari el pugui localitzar.

 

Us recordem la importància i l’obligació de portar la vostra mascota degudament identificada i censada al vostre ajuntament per tal que en cas de pèrdua sigui més senzill la seva localització.

La identificació dels animals de companyia és obligatòria a Catalunya des de l’any 1994. Actualment es realitza mitjançant la implantació d’un sistema electrònic anomenat microxip. Aquesta tasca l’ha de realitzar un veterinari col·legiat.